No crec que aquest sigui el titular que llegirem el dijous 2 de novembre als diaris. Ara, si hem de fer cas a les enquestes dels mitjans de comunicació, no us estrenyi. Si les heu seguit només que sigui per sobre haureu comprovat que hi ha diferències abismals. Algunes semblen fetes pels caps de campanya dels partits i varien per fosques circumstàncies d'una setmana a l'altre. L'Iker Jiménez està estudiant la possibilitat de fer un programa especial sobre el tema. N'hi ha que semblen entossudides a donar ales al PSC i d'altres el tripartit, faci el que faci Convergència (i els d'Unió), mai acaba de sumar majoria. De retruc, la formació que serveix per quadrar tota l'estratègia sempre és Iniciativa (i totes les sigles que venen al darrera). És evident que si el meu veí té relacions sexuals amb dues dones, estadísticament jo en tinc una al llit, però ser que és mentida. Si la mostra és àmplia i l'estadística està feta amb rigor el marge d'error és baix. No ser perquè les empreses que es dediquen a fer aquesta feina, signen uns resultats amb els que queda greument perjudicada la seva imatge. Vosaltres demanaríeu un treball de camp per la vostra organització a un empresa que digui que Joan Saura serà president de la Generalitat i que Enric Millo arrasarà com a candidat a Girona? Potser les enquestes canvien la tendència de vot dels electors, però la serietat dels mitjans trontolla perillosament quan s'acosten uns comicis.
dilluns, d’octubre 23, 2006
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
4 comentaris:
L'he llegit dos cops i encara no l'he entés. Dec ser tonto.
En política la professionalitat no es el fí sinó el mitjà. L’estadística part de les ciències exactes perd el seu rigor, i només aprofita el seu poder de comunicació per emetre resultats calculats des de la psicologia de masses i no de la matemàtica. Però no es pot desafiar la realitat, ja que l’estadística mental dels ciutadans entre totes les tendencioses enquestes publicades, sempre s’acosta a la realitat. Encara que algú es vulgui autoenganyar només llegint les favorables.
1. No crec en les estadístiques. Ahir em van trucar de Demoscópia i després de preguntar-me l'edat em van dir que no servia. Lamarequelsvaparir.
2. Per l'experiència que en tinc, puc afirmar que tots els "Anónimos" són tontos.
Les estadístiques serveixen per ensenyar tendències. El problema és que les eleccions, cada vegada es decideixen més per decimals. Per tant, quan més s'acosta l'hora de la veritat, menys serveixen.
Publica un comentari a l'entrada