dilluns, de gener 14, 2008

QUEDA'T A CASA!

Em repugna que algú surti de festa amb els seus amics i acabi dins una caixa de morts perquè un grup de desgraciats es diverteixen amb la violència. La mort del jove Josep Maria Isanta a la Patum de Berga de l’any 2005 va generar una indignació brutal a tot Catalunya i especialment al Berguedà. És exemplar la decisió de l’Audiència de Barcelona, fa unes setmanes, castigant per assassinat els autors amb penes de 25 a 43 anys de presó. Els Gossos, en el seu últim disc, descriuen el batec dels innocents en aquell episodi amb molt d’encert en una de les cançons del disc. Servirà d’alguna cosa en el futur que la justícia castigui durament els assassins? Sortiran de casa sense armes per anar a la discoteca? Eren preguntes que em feia el dia del veredicte.
Sembla que la resposta, o almenys en part, ens la podem imaginar després que aquest cap de setmana en un aparcament de Girona un altre jove, de nacionalitat dominicana, fos assassinat després de rebre un tret al pit en el pàrquing d’un discoteca de Mas Xirgu. Els mossos investiguen les causes dels fets i els periodistes de successos ens serveixen per entregues totes les dades que recopilen per intentar explicar el perquè. Sembla ser que no existeixen les bandes llatines a la ciutat dels quatre rius i que tot plegat és fruït d’una disputa entre joves sudamericans.
Mes preguntes. Hem de pensar que aquests casos formen part del percentatge de violents incontrolats que genera l’espècia humana o es pot fer alguna cosa per evitar-ho? Tant perillosa és la vida d’aquests energúmens que vagin pel món amb armes de fabricació casolana? S’ha d’exigir tolerància zero –expressió de mode entre els càrrecs polítics - amb els individus que surten de casa amb punys americans, navalles, gasos i altre tipus d’armament. Les nits de festa a la capital gironina ja són prou classistes com perquè tragèdies d’aquestes característiques encara ens facin més selectius escollin els locals d’oci nocturn on anem a prendre una copa o ballar una mica. No només depèn de l’esforç (demostrat amb escreix) dels autòctons que els nouvinguts tinguin una bona imatge. I dir això, encara que irriti a gent amb la pell molt fina, no és sinònim de racisme.

1 comentari:

Anònim ha dit...

el que estava buscant, gracies