dimarts, de maig 09, 2006

ADÉU AL FOIE GRAS

Després del que acabo de llegir al diari miro al meu entorn i intento descobrir quins objectes o aliments que m’envolten ens prohibiran d’aquí uns dies. Dic això perquè a la ciutat nord-americana de Chicago acaben de prohibir (a partir de l’estiu) la venda a les botigues i els restaurants d’un dels productes més selectes que ha sortit de la gastronomia francesa: el foie gras. Com no podia ser d’una altra manera un grup de pressió en defensa dels animals troba cruel criar ànecs a força d’aconseguir que el seu fetge creixi deu vegades la seva mida natural. No podem dir allò que els alimentin d’un altre sistema aquests animals amb plomes perquè el resultat, òbviament, no seria el mateix. És om si a Shakespeare l’obliguéssim a escriure amb la meitat de paraules del diccionari. Una aberració intel·lectual. No seré corrosiu amb determinats arguments dels autoanomenats grups de defensa dels animals perquè feriria la sensibilitat de persones a les que els hi tinc molta estimació. El que no pot ser és que petits lobbies de pressió aconsegueixin gota a gota omplir el got de les prohibicions. No s’ha treure pes als arguments que utilitzen centenars de grups (no només en defensa dels animals) per defensar les seves idees, però no poden convertir la societat en un món de cotó fluix amb en Mickey Mouse com a president global. Aprofiteu per menjar cargols a la llauna, filets de vedella o ous de perdiu perquè pel camí que anem en quatre dies ens bombardegen la nostra tradició gastronòmica. Com diria el meu avi “no tenen gaire feina aquesta gent”.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Kuru, al principi no volia ni afegir cap comentari perquè el que si m'ha semblat una “aberració” és la comparació de limitar a Shakespeare amb la prohibició de venda d'uns productes que provenen d'una tortura. No té res a veure una cosa amb l'altra.

La producció de foie gras ja ha estat prohibida (des de fa molts anys) per consider-la tortura animal a varis països com Dinamarca, Finlàndia, Alemanya, Luxembourg, Noruega, Polònia, Suècia, Suïssa, Regne Unit, República Txeca i Israel. A més, al Regne Unit i a Suïssa s'han d'etiquetar tots els paquets o productes de foie gras informant als consumidors que els ànecs o oques han estat forçats a menjar.

Chicago serà la primera ciutat dels Estats Units on no es podrà vendre foie gras, tot i que la mesura ja havia estat aprovada a Califòrnia, on entrarà en vigor l'any 2012.

El foie gras és un fetge gras, és a dir, és una malaltia que ens venen com una delicatessen. Els ànecs o oques són forçats a menjar durant tres cops al dia mitjançant una cànula o tub de metall. A través d'aquest procés és com s'aconsegueix que el seu fetge sigui un menjar exquisit, sense comptar que els ànecs viuen en gàbies i que molts no es poden ni moure.
Actualment està molt de moda el consum responsable: el menjar saludable i sobretot de cultiu biològic, peces de vestir que compleixin els decàlegs de Roba Neta d'Intermón, productes que no provinguin d'explotació infantil o de males pràctiques laborals, etc. Tothom s'omple la boca però quan es parla d'explotació animal sempre és diferent. Perquè? No som nosaltres també animals?

Potser pots pensar que “hi ha gent que no té res més a fer” però som molts que amb els nostres actes quotidians lluitem perquè la llibertat no estigui només a l'abast dels humans, i és amb petites coses com la notícia de Chicago que ens sentim recolzats i arribem a pensar que un altre món és possible.

Si voleu llegir més sobre aquest tema:

www.peta.org
www.stopforcefeeding.com
www.theducksvoice.org
www.gourmetcruelty.com